Biografie

 

Biografie van Josien Wijkhuijs

Josien is op 15 april 1999 geboren in Sint Jacobiparochie. Na 6 weken verhuisde ze met haar vader en moeder naar het dorpje Britsum. Daar lag ze al snel in het water van zwembad It Gryn in Stiens voor het babyzwemmen en puppyzwemmen.

 

Teddybeerdiploma Josien voor op siteDiploma's

Josien kreeg op haar 2e jaar al haar eerste zwemdiploma beertje brons en toen ze 3 jaar was had ze ook beertje zilver en goud. Net als veel andere kinderen ging Josien op haar 4e naar zwemles. Nog voor haar 5e verjaardag haalde Josien haar A-diploma. Daarna volgde al snel B. Het C-diploma werd met schoolzwemmen in groep 4 gehaald, nog net voordat ze in mei 2007 ging verhuizen naar Franeker.

 

TurnenTurnen Josien voor de website

Josien zat vanaf haar 3e jaar ook op gymnastiek. Eerst op kleutergym en toen ze net 6 jaar was mocht ze in Stiens naar de keurgroep en deed ze aan turnwedstrijden mee. Een aantal keren mocht Josien op het podium staan. Dat turnen zette ze door in Franeker bij gymnastiekvereniging Be Quick, waar ze les kreeg van juf Marjan, juf Maaike en juf Angelique. De 3 juffen stimuleerden de toen nog verlegen Josien om op steeds hoger niveau te turnen. Dat resulteerde een keer in een podiumplaats bij het Friese Kampioenschap.

 

Zwemclub FZC54

Josien op de 100 school E FZK Drachten 2011Op haar 9e ging Josien mee kijken naar de zwemlessen van haar zusje. Tijdens de zwemlessen voor A,B en C was er ook zwemvaardigheid 1,2 en 3 en Josien wilde die diplomas wel halen. Ze kon net zo goed in het water liggen dan in de kantine zitten wachten. Na het behalen van zwemvaardigheid 2 zei haar zwemmeester Farhad dat Josien wel naar de zwemclub kon. Niet lang daarna kwam ook Manon Meijer van FZC54 vragen of ze ook op zwemclub wilde. Zo begon haar zwemcarrire in september 2008 bij FZC54 in Franeker

 

Vanaf september 2008 mocht Josien meedoen aan haar eerste zwemwedstrijd. De Friese vijf. Na een jaar technieklessen onder leiding van Doet Jouwma en Manon Meijer mocht Josein meedoen aan de competitiewedstrijden in de D1 en mocht ze ook meedoen aan de Speedowedstrijden. Bij de Speedowedstrijden (juni 2010) haalde Josien een aantal limieten om mee te doen aan de Speedofinale van Friesland (Dit is een wedstrijd voor de snelste zwemmers en zwemsters uit Friesland tot en met 11 jaar). Hier haalde Josien 2x een zilveren medaille; op de 200 wissel en op de 100 school bij de meisjes van 11 jaar oud.

 Josien voor op de site biografie

Na de zomer ging Josien meer uren trainen. Ze lag nu bijna iedere avond in het bad en turnde daarnaast ook nog eens 3 uur in de week. Af en toe werden ook ochtendtrainingen ingepland. Gelukkig zat Josien in groep 8 en kon dit goed met school combineren. Meteen aan het begin van het seizoen meldde trainer Stefan Rorije dat Josien al een aantal Friese limieten had gehaald voor de Friese Winterkampioenschappen van januari 2011. Tijdens de competitiewedstrijden haalde Josien er nog een aantal bij en kwam op een totaal van 6 limieten voor het FWK. Op het FWK in Heerenveen haalde Josien 4x een zilveren medaille en 1x een bronzen medaille. Daarnaast haalde ze ook nog eens 4 limieten voor het Nederlands Junioren Kampioenschap (NJK) korte baan die dat jaar in het Zeeuwse Terneuzen werden georganiseerd. Op het NJK in Terneuzen zwom Josien zich op alle 4 afstanden in de top 20 van Nederland.

 

In mei 2011 startte Josien op 10 afstanden van de Friese Zomerkampioenschappen. Tijdens dit kampioenschap in Drachten haalde Josien 1 gouden medaille, 2 x zilver en 3 bronzen medailles. Op de vier andere afstanden werd Josien 4e. Het FZK leverde 6 startplaatsen op voor het Nederlands Junioren Kampioenschap (NJK) lange baan in Dordrecht. Josien zwom op het NJK in Dordrecht naar een 10e plaats op de 200 vrij en een 6e plaats op de 200 wissel. Op de andere afstanden eindigde Josien in de top 20 van Nederland.

 

Foto voor site josien biografieOrca Talenten Team Leeuwarden

Voor de zomervakantie van 2011 mocht Josien een aantal keren met het Orca Talenten Team in Leeuwarden meetrainen onder leiding van Henri Koek. Het zwembad in Franeker was op dat moment al gesloten en er was een reddingsplan nodig om het bad open te houden. Die zomer ging Josien ook een week op Zwemcamp in Eindhoven. Omdat er na de zomer nog geen zekerheid was over het voortbestaan van het zwembad in Franeker en omdat het zwemmen bij het ORT goed beviel heeft Josien na de zomervakantie de overstap gemaakt van FZC54 naar het (V)ORT van Orca in Leeuwarden. De trainingsintensiteit is verhoogd van gemiddeld 6 uur in de week naar meer dan 10 uur in de week. Josien zwemt met Orca in de hoofdklasse competitie.

 

Friese Kampioenschappen en Nederlandse Kampioenschappen

In september 2011 mocht Josien met het Orca Estafetteteam meedoen aan het Nederlands Kampioenschap estafette in Eindhoven. Daar haalde ze met haar team 2x een Fries Record voor meisjes onder de 13 jaar.

 

Het trainen werpt zijn vruchten af. Josien mocht tijdens het Fries Kampioenschap in Dokkum op 14 en 15 januari 2012; 7 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille in ontvangst nemen. Met het estafetteteam van Orca haalde Josien ook nog eens 2x een gouden medaille en een Fries Record op de 4x 100 wisselslag voor meisjes onder de 14 jaar.

 Josien FK voor de site

Op 3,4 en 5 februari 2012 mocht Josien op het Nederlands Kampioenschap voor Junioren op 7 individuele onderdelen en op 3 estafette-afstanden starten. Ook hier verbaasde Josien vriend en vijand door op haar eerste individuele nummer de 100 meter vlinderslag het goud binnen te halen in een dikke pr tijd van 1.06 (was 1.10). En daar bleef het niet bij. Josien haalde nog eens 2 zilveren medailles op de 400 wissel en de 50 vrij en een brozen op de 100 meter vrij. Op de andere afstanden haalde Josien de 4e plaats.

 

Met het Orca estafette team (meisjes onder de 14 jaar) bestaande uit Hanny van Dijk, Anneliene Zuidema en Kinge Zandringa haalde Josien nog eens 3 gouden medailles. De meiden zwommen in de estafettes 3x een Fries Record, op de 4x 100 vrij een Kampioenschapsrecord en op de 4x 200 vrije slag ook nog eens een Nederlands Record.

 

Op 11/12 en 13 mei waren de Friese Kampioenschappen lange baan in Drachten. Door een blessure aan de schouder kon Josien niet op alle onderdelen starten en werden er keuzes gemaakt. Josien zou deze keer alleen de korte afstanden zwemmen en mocht op al deze ondedelen de gouden medaille ophalen. Met het estafetteteam van Orca haalde ze ook nog eens 3x goud en een Fries Record.

FZK 4x 200 vrij 

Bij de Friese Sprintkampioenschappen in Leeuwarden (19 mei 2012) was het weer raak en

 haalde Josien met het estafetteteam 2x  goud en een Nederlands record op de 4x 50 meter

 wisselslag meisjes onder de 14 jaar.

 

 15/16 en 17 juni waren de Nederlandse Kampioenschappen lange baan in Drachten. Josien haalde hier met haar estafetteteam alle 3 de gouden medailles. Verder had Josien nog 3 zilveren medailles op de 100 vlinder, 200 wissel en de 400 wissel. Op de andere afstanden haalde ze net niet het podium. Volgend jaar is ze er weer bij en dan hopenlijk weer voor de volle 100 % en zonder blessureleed.

 

Overstap naar het RTC en DZ&PC DrachtenTeamfoto RTC Drachten

Josien is per 1 september 2012 overgestapt van het ORT Leeuwarden naar het Regionaal Trainingscentrum in Drachten. Daarnaast is ze ook lid geworden van de Drachtster zwemvereniging DZ&PC. Josien wil dit jaar heel graag een EYOF limiet halen (het liefst op de vlinderslag) en dan in Utrecht bij het Europees Jeugd Olympisch Festival aan de start verschijnen. Daarvoor moet ze nog heel wat doen, want ze is er nog niet. 

 

FK en NJK 2013

Het wedstrijdjaar 2013 is voor Josien niet zo goed begonnen. Ze heeft de eerste weken goed de griep te pakken gehad en was net niet genoeg aangesterkt om optimaal te presteren bij het FK en NJK korte baan.

Toch haalde Josien op het FK 5x een gouden medaille en op het NJK 4x een bronzen.

Op de EYOF kwalificatie, de wedstrijd die tussen het FK en NJK is zat, haalde Josien geen limieten.

In mei was er weer een Fk, maar nu op de lange baan. Josien heeft hier op alle afstanden die ze gezwommen heeft wederom goud gehaald. Na het FK lange baan kwam eind mei de FK sprint. Ook hier haalde Josien bij de junioren 3 goud en 2 zilver en werd ze zelfs 2x tweede en 2x 3e overall.

 

Op 21 / 22 en 23 juni heeft Josien haar laatste Nederlandse junioren kampioenschappen gezwommen. Ze is daar op 7 afstanden gestart. Ze probeerde op de 100 vlinder een EYOF limiet te halen, maar dat is haar niet gelukt. Wel kreeg ze de zilveren medaille omgehangen. Verder had ze op de  200 wissel en de 100 vrij haalde Josien ook nog eens zilverr en op de 50 vrij brons. Omdat Josien op de 100 vrij onder de minuut had gezwommen en heel dichtbij het EYOF limiet zat heeft de bondscoach besloten Josien toch mee te nemen naar de EYOF. 

 

 

DEF-EYOF-Mascotte V8_vkEuropean Youth Olympic Festival 2013

 

Van 14 t/m 20 juli vond in Utrecht het EYOF plaats. Een groot internationaal evenement waar 3000 sporters uit 26 Europese landen in 9 takken van sport streden om de medailles.

Josien heeft hier aan de 4x 100 vrije slag estafette (dinsdag 16 juli) en de 4x 100 wisselslag estafette (vrijdag 19 juli) meegedaan. Met de 4x 100 vrij hebben de meiden de 4e plaats gehaald en Josien heeft een pr gezwommen van 59.2! Bij de 4x 100 wissel ging het in de series mis. De meiden hadden de eerste tijd, maar werden gedist ivm een verkeerde overname. Heel erg jammer voor de meiden, want een medaille zat er in de finale zeker in. Josien heeft wel een pr op de 100 vlinder gezwommen 1.05,6. Josien vond het een mooie ervaring en een opstapje naar meer....

 

Open Nederlands Kampioenschap 2013

 

1,2 en 3 november vonden in Dordrecht de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen op de korte baan plaats. Josien deed voor het eerst mee in de leeftijdscategorie Jeugd 14/15 jaar. Josien haalde op de 50 meter vrij en 50 vlinder een derde plaats bij de jeugd. Verder zwom ze ook nog eens 2 finalesessies op de 100  vlinder en de 50 vlinder. Op de 100 vlinder werd ze in de B finale 3e van de jeugd en bij de 50 vlinder werd ze in de A finale 6e van Nederland! Op de 50 vrij, 100 vrij en de 100 vlinder staat Josien nu 1e op de ranglijsten van jaargang '99

 

Zwemprestaties begin 2014

 

Het jaar 2014 begon met de Friese kampioenschappen. Daar haalde Josien op de 50 vrij, 100 vrij en de 200 rug een gouden medaille. In de estafettes 2x zilver en op de 100 vlinder zilver.

In april was de swimcup in Eindhoven waar Josien een limiet kon halen voor het EJK in Dordrecht. Jammer genoeg lukte dit niet. Ze zat er heel dichtbij. Volgend jaar heeft ze weer eens kans.

In mei werden er voor het eerst Noordelijke lange baan kampioenschappen gehouden. Josien haalde hier een gouden medaille op de 50 meter vrij bij de jeugd en werd 2e overall achter Ilse Kraaijeveld. Daarnaast haalde ze zilver op de 200 wissel. Ook zilver op de 4x 100 vrij estafette met DZ&PC en tot slot nog brons op de 100 rug.

In juni was het NJJK in Amsterdam. Dit toernooi ging niet zoals Josien had gewild. Haar favoriete afstanden kwamen maar niet uit de verf. Josien heeft toen ook tijdens dit toernooi besloten om uit het RTC te stappen. Ze wil volgend jaar het EK in Baku (Azerbijan) halen en dat lukt niet als ze in het RTC blijft. Na dit besluit moest Josien nog 1 dag zwemmen en haalde verassend een zilveren medaille op de 50 vlinder.

 

Overstap RTC Drachten naar ORT/Orca Leeuwarden


Josien heeft na het NJJK besloten om uit het RTC team van de KNZB te stappen. Een moeilijk besluit. Logo ORT

Ze heeft heel veel geleerd bij het RTC, maar kan daar om meerdere redenen niet verder trainen.

Josien gaat het komende seizoen weer trainen bij het ORT in Leeuwarden onder leiding van Henri Koek.

3 jaar terug zwom ze ook al in het ORT en ze hoopt dat ze onder leiding van Henri nu wel de limieten voor het EJK gaat halen. Ze heeft er in ieder geval heel veel zin in.

 

Zwemprestaties eind 2014

 

Na de zomervakantie moest Josien eerst even wennen aan het vroege opstaan om te gaan trainen, maar de combinatie van de trainingen bij het ORT en het volgen van de lessen op het Nordwinn College is goed geregeld en in balans. Josien zit in het Examenjaar en heeft 2 doelen voor 2015. Slagen voor haar VMBO diploma en daarnaast een limiet halen voor het EJK in Baku.

 

In september ging het zwemmen meteen al vrij goed. Bij de sprintkampioenschappen in Steenwijk haalde Josien op al haar afstanden dikke pr's en de eerste plaats bij de senioren en jeugd. Ze werd daarom sprintkampioen van Steenwijk.

 

Op 7,8 en 9 november waren in Tilburg de Open Nederlandse kampioenschappen voor senioren. Josien was op 7 afstanden ingeschreven en haalde op 3 afstanden (100 wissel, 200 wissel en de 100 vlinder) een B finale en op de 50 vlinder zelfs een A finale. Op alle afstanden haalde Josien weer heel wat secondes van haar pr's af.

 

12 t/m 14 december was in Amsterdam de Swimcup. Daar kon Josien proberen

om limieten te halen voor het EJK in Baku. Dit lukte jammer genoeg nog niet, Baku

maar ze is wel goed op weg. Weer haalde Josien dikke pr's, maar nu op een 50 meterbad. Ze zit nog maar een paar tienden en soms ietsje meer dan een seconde van de limieten af en er zit een kans in dat ze in April bij de Swimcup in Eindhoven een limiet gaat halen. Ze wordt in ieder geval al genoemd als gegadigde voor de 4x 100 vrij estafette ploeg. We wachten af.   

 

2015 Het jaar van de Europese spelen in Baku!!

 

Het begin van 2015 stond in het teken van kwalificatie voor de Euopese Spelen in Baku.

Die tijden moest Josien proberen te gaan halen tijdens de swimcup in Eindhoven april 2015.

 

NJJK korte baan:

Voor die tijd was er in januari ook nog een NJJK op de korte baan in Amsterdam.

Josien had er bij de jeugd een grote concurrent bij gekregen. Marrit Steenbergen uit Oosterwolde was nu jeugd 1 en Josien jeugd 2. Zij moest dus tegen dit megatalent gaan zwemmen tijdens het NJJK.

Josien en Marrit zwommen vijwel dezelfde afstanden. 50, 100 en 200 vrij en de 50, 100 vlinder en de 200 wissel.

Op de 50 vrij, 50 vlinder en de 100 vlinder werd Josien 2e achter Marrit Steenbergen en op de 200 wissel en 100 vrij haalde Josien het brons.

 

Swimcup Eindhoven:NK 3e plek 50 vlinder Swimcup Eindhoven 2015

Josien heeft een hele spannende swimcup in Eindhoven gezwommen. Ze mocht de 50, 100 vlinder en de 50, 100 en 200 vrij zwemmen voor plaatsing in de Nederlandse ploeg voor naar de Europese Spelen in Baku.

Op de 50 vrij haalde Josien geen limiet, maar wel een dikke pr en was achter Marrit Steenbergen en Frederique Janssen 3e van Nederland bij de jeugd.

Op de 100 vrij schaarde Josien zich eveneens bij deze dames en werd ook hier 3e en heel dichtbij de limiet voor Baku.

Op de 100 vlinder kwam Josien niet aan de limiet. Ze had wel een prachtige pr van 2 seconden.

Tot slot kwam de 50 vlinder. Daar moest het dan gebeuren. Op 2 honderdste van een seconde haalde Josien de limiet voor Baku niet. Wel een mooie 3e plaats bij de senioren!

Maar de bondscoach vond de tijden en de progressie die Josien had getoond bij de Swimcup wel goed genoeg om haar een ticket te geven voor Baku. Ze zou daar gaan zwemmen op de 4x 100 vrij, 4x 100 wissel en de 50 vlinder inidividueel.

 

NJJK Lange baan:  gouden medaillen NJK voor site

In juni waren de Nederlandse Lange baan wedstrijden en daar werd Josien 2x Nederlands Kampioen op de 50 en 100 vlinder en haalde ze 2x brons op de 50 en 100 vrij.

Met mooie tijden gaat ze op weg naar de Europese Spelen in Baku

 

ZilverwisselslagEuropese Spelen Baku (Azerbijjan) 

Tijdens de Europese spelen heeft Josien gezwommen in de Estafette ploeg van de 4x 100 vrij en de 4x 100 wissel. Met beide estafettes haalde Josien de zilveren medaille en ook 2x een Nederlands Record.


Op de laatste dag van de games mocht Josien individueel aan de bak op de 50 vlinder. Deze afstand zwom ze in de series zo goed dat ze met een 2e tijd naar de halve finales mocht. In deze halve finales haalde Josien de 5e tijd en mocht dus naar de finale. In een bloedstollende strijd met zwemsters uit Denemarken, Oostenrijk en Rusland. Josien tikte tegelijk aan met Caroliene Pilhatch en Julie Jensen en moest op het scorebord kijken hoeveelste ze was geworden. Met 1 honderste verschil, maar wel een Nederlands record van 27,20 werd Josien 4e. (Julie had 27,19 en Caroliene had 27,18). De russische Polina Egorova werd eerste in een tijd van 26,82. De teleurstelling was groot, maar Joien kan wel terug kijken op een prachtig toernooi en is een fantastische ervaring rijker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Foto Lydia sponsoren

Online gasten

We hebben 9 gasten en geen leden online

Social Media

                  simple icon facebooktwitter logo